Inbouwluidsprekers

Mensen hebben vaak een uitgesproken negatieve mening over inbouwluidsprekers. Uitspraken zoals “inbouwluidsprekers zijn niet erg goed” en “inbouwluidsprekers kunnen niet even goed zijn als vrijstaande luidsprekers”, horen we vaak. De meeste inbouw plafondluidsprekers en inbouw muurluidsprekers uit het afgelopen decennia waren goedkope, lichtgewicht, ingevoerde, plastieken troep. Die perceptie mag uiteraard de hele categorie niet definiëren. Inbouwluidsprekers zijn niet per definitie slecht. Slechte luidsprekers zijn inherent slecht. Wanneer inbouwluidsprekers goed zijn ontworpen en op de juiste wijze worden gebruikt zijn er eigenlijk veel voordelen aan verbonden.

Klipsch inbouw luidsprekers

Je kan een inbouwluidspreker enkel vergelijken met een vloerstaande luidspreker of boekenplank luidspreker wanneer ze elk gebruik maken van dezelfde hoogwaardige componenten uit dezelfde prijsklasse. Appels met appels vergelijken. Er zijn enkele hoogwaardige luidsprekerfabrikanten die zowel vrijstaande als direct vergelijkbare inbouwversies produceren, hun prestaties zijn zeer vergelijkbaar.

Een goede inbouw versie bestaat uit hetzelfde ontwerp, beschikt over dezelfde kwalitatieve drivers, een goede crossover en een versterkte gesloten behuizing. Hier zit vaak het probleem. Bijna alle inbouwluidsprekers zijn open aan de achterkant. Een open-achterkant luidspreker kan het geluid doen doorvloeien in aangrenzende kamers, maar er is een ander probleem. Een luidspreker die willekeurig word geplaatst in een holle ruimte heeft niet het optimale luchtvolume achter de luidspreker en werkt dus niet volgens zijn aanbevolen Thiele en Small parameters. Hoogstwaarschijnlijk zal de bas niet erg goed zijn.

Er zijn een paar merken van inbouwluidsprekers zonder behuizing die toch heel goed klinken. Zoals de Reference inbouw luidsprekers van Klipsch. In dit artikel gaan we ons meer concentreren op de high-end inbouw luidsprekers.

Alle luidsprekers die in een kamer worden geplaatst zijn onderhevig aan een compromis. Het wordt een kwestie van hoeveel compromissen (en wat voor soort compromis). Als we de voor- en nadelen van inbouwluidsprekers bekijken, laten we dat dan doen met vergelijkbaar geprijsde en soortgelijke luidsprekers die enkel verschillen in hoe ze geimplementeerd zijn in de luisterkamer, vrijstaand of inbouw.

Nadelen van inbouwluidsprekers

 • Moeilijker om later te upgraden
  Wanneer je nu eenmaal een gat hebt gemaakt en daarin een luidspreker hebt geinstalleerd is een luidspreker upgrade het laatste waar je aan denkt. Een nieuwe inbouw luidspreker zal waarschijnlijk over andere dimensies beschikken.
 • Moeilijker te verhuizen
  Verplaatsen van een inbouw van de ene wand naar de andere wand vraagt heel wat werk vergeleken met een vrijstaande luidspreker. Je word geconfronteerd met pleister en schilderwerk. Zorg er dus voor dat je de inbouw luidsprekers meteen op de juiste wand monteert.
 • Kunnen niet worden ingedraaid op de luisterpositie
  Soms worden luidsprekers ingedraaid op de luisterpositie om het gereflecteerd geluid van de zijwanden te verminderen of om een beter stereo-effect te creëren. Sommige inbouw muur of plafondluidsprekers hebben draaibare tweeters om dit probleem op te lossen, maar dat creëert soms andere problemen in het frequentiebereik van de luidspreker. Tegenwoordig beschikken bijna alle receivers over een automatische kamercorrectie functie die dit probleem aanpakken.
 • De installatie is complexer
  Uiteraard is het plaatsen van een vrijstaande luidspreker eenvoudiger dan een gat maken in de muur, het trekken van luidsprekerdraad en het installeren van de inbouwluidspreker.

Inbouwluidsprekers

Inbouwluidsprekers
klipsch SLM-5400-C inbouwluidspreker voor toepassingen met een beperkte inbouwdiepte

Voordelen van inbouwluidsprekers

 • Nette uitstraling
  Een ingebouwde luidspreker zal minder ingrijpend in uw interieur aanwezig zijn en daardoor misschien aantrekkelijker zijn voor de andere leden van de familie. “Schat, deze inbouwluidsprekers kosten 1000eur meer, maar je ziet ze haast niet naast de kast van je moeder!” Een win-win situatie. Bijna alle inbouw luidsprekers maken gebruik van een geperforeerde grill die kan worden geschilderd om aan de kleur van uw muren aan te passen, waardoor ze nog minder opvallen.
 • Elimineer muur-reflectie
  Vrijstaande luidsprekers communiceren met de vloer, het plafond, de muur naast hen, en de muur achter hen. De reflectie van de lagere frequenties met een 360 graden stralend patroon veroorzaakt pieken en dalingen in de bas en lagere midrange respons. Inbouwen van luidsprekers in de muur elimineert de reflectie van die muur en helpt daarbij ongewenste pieken en dalen te vermijden.
 • Meer output
  Het inbouwen van een luidspreker vormt een muur van geluid en vergroot de bas. Door de luidspreker te koppelen met de muur krijg je een verhoging van de lage frequenties met 6dB, niet onbelangrijk.
 • Gebruik in combinatie met een akoestisch transparant scherm
  Met de toenemende populariteit van akoestisch transparante schermen en hun vermogen om een degelijke center kanaal positionering in een thuisbioscoop mogelijk te maken zijn inbouw luidsprekers zeer zinvol. Het projectiescherm kan zo heel dicht tegen de muur geplaatst worden. Terwijl het gebruik van vrijstaande luidsprekers het scherm aanzienlijk verder in de luisterkamer positioneert. Ook bieden drie identieke luidsprekers, allemaal verticaal uitgelijnd en op dezelfde hoogte achter een goed akoestisch transparant scherm een aanzienlijke sonische verbetering. Het is bijna altijd een betere oplossing dan een niet-akoestisch transparant scherm met een horizontale center luidspreker eronder.
 • Surround luidspreker
  Goede inbouwluidsprekers zijn bijzonder geschikt voor het gebruik als surround luidspreker. Inbouwluidsprekers met gecontroleerde directiviteit zijn bijzonder geschikt als plafond inbouwluidspreker voor Dolby Atmos en DTS-X.

 

Inbouwluidsprekers

Conclusie

Naast het gebruik in thuisbioscoop toepassingen, werken veel high-end muur en plafond inbouwluidsprekers heel goed voor multiroom toepassingen of twee-kanaals stereosystemen, ondanks de schijnbare heiligschennis. Een goed ontworpen inbouw luidspreker is in staat een zeer nauwkeurige reproductie weer te geven.

Dus mogen we inbouwluidsprekers niet behandelen als paria’s, want er zijn uitstekende inbouwluidsprekers op de markt. De specifieke toepassing moet bepalen waar en wanneer een inbouw luidspreker wordt gebruikt. Er zijn situaties waarin vrijstaande luidsprekers niet praktisch zijn, zoals in huizen met peuters, thuisbioscopen met akoestisch transparante schermen, ondiepe kamers met beperkte ruimte, in woonkamers waar vloerstaanders de ruimte niet mogen domineren en misschien nog het belangrijkste argument, laten we moeder de vrouw niet vergeten.

 


Verkrijgbaar in onze shop!


Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *