SOtM sMS-200

De SotM sms-200 netwerk streamer nader bekeken


Er zijn verschillende manieren om een muziekserver te bouwen. Variërend van stock computers en laptops tot speciaal toegewijde systemen zonder ventilators , speciale audiomodules, processoren en andere items die met minder componenten, een meer nauwkeurig geluid bieden. Tot deze groep behoord duidelijk de SotM sms-200 streamer. SotM is al geruime tijd het synchronisme voor allerhande computeraudio hardware die ze ook toepassen in hun eigen muziekservers. SotM is dus een bedrijf dat zich volledig heeft toegewijd aan het bereiken van excelent geluid afkomstig van digitale Hi-Fi bronnen. De naam van het bedrijf maakt dit ook enigzins duidelijk omdat de afkorting SotM staat voor ziel van de muziek.

SotM sms-200

Een enorm gespecialiseerd apparaat

Met nostalgie kijkt menig audiofiel terug naar de beginperiode van de digitale audioweergave. De charme van destijds is bewaard gebleven in de SotM sms-200. Terwijl de meeste fabrikanten de gebruiker dwingen om hun apparaat enkel te gebruiken zoals door de ontwikkelaar voorgeschreven is de sms-200 haast een kameleon die een plethora aan toepassingen biedt. Onder de motorkap zit een computer zoals bij elke netwerk-speler. In het geval van de SotM sms-200 is het moederbord van de computer een uit eigen labo geconstrueerde printplaat die alle componenten combineert.  Het brein bestaat uit een dual-core processor van AMD die wordt ondersteund door 2 GB RAM geheugen. Dit zal bij sommige lezers waarschijnlijk de wenkbrouwen doen fronsen want in tijden waarin zelfs eenvoudige kantoorcomputers over een quad-core processors en 4 gigabyte aan geheugen beschikken doet de SotM sms-200 het in vergelijking met ondermaatse specificaties. Echter, niets is minder waar! Hier is een goede reden voor, want in de eerste plaats is het een enorm gespecialiseerd apparaat waarin alle functies worden toegespitst op het afspelen van muziek. Deze muziekcomputer is heel klein. Slechts 10 cm breed, 15 cm diep en 5cm hoog.

SotM sms-200

Speciaal voor audio toegespitste USB-poort

Met zijn kleine formaat vind de SMS-200 makkelijk een plaatsje in elk interieur. Nog eenvoudiger in gebruik is het feit dat de netwerkspeler niet toegankelijk hoeft te zijn. Er zijn geen bedieningselementen op het voorpaneel dus na het aansluiten van alle belangrijke verbindingen kan het toestel zelfs achter de rest van de apparatuur worden geplaatst. De aansluitingen van de SotM sms-200 concentreren zich op de essentie. Stroom word geleverd door een meegeleverde externe voeding die kan worden vervangen door een Sotm mBPS-d2s batterijvoeding. Centraal staat natuurlijk de Ethernet-poort voor aansluiting op het netwerk, een draadloze WLAN-stick kan eveneens worden gebruikt. Muziek kan niet dwangmatig alleen via het netwerk komen, de netwerkspeler is ook voorzien van twee USB-A-poorten voor het aansluiten van USB-sticks en externe harde schijven. Voor de geluidsoverdracht heeft SotM zich uitsluitend gericht op een speciaal voor audio toegespitste USB-poort. Slim bekeken want zo kan de gebruiker de SotM sms-200 aansluiten op een DAC (digitaal analoog converter) naar keuze.

SotM sms-200

De SotM sms-200 is een volwaardige muziekserver

De SotM sms-200 werkt zonder de installatie van een stuurprogramma zodat elke D / A-omzetter die aangesloten word ook automatisch word gedetecteerd en gebruikt. Heel intuitief. Er zijn geen bedieningselementen op het toestel voorhanden maar dat is in de praktijk ook helemaal niet nodig want de bediening gebeurt doormiddel van de software die op de kleine computer is geïmplementeerd op een MicroSD kaart. De software kan worden benaderd met een tablet, laptop of eender welke computer in het netwerk door simpelweg het IP-adres van de SotM sms-200 in te geven in een webbrowser. Een app zoals Fing kan u helpen om het IP-adres van de SotM sms-200 te vinden. Eenmaal  verbonden zie je verschillende instellingen. Het menu is opgebouwd uit zes tegels. In System Setup kunnen netwerkinstellingen, bibliotheek selectie en updates worden gemaakt. Hier kan dus ook worden ingesteld of de inhoud van een aangesloten harde schijf of rechtstreeks van het netwerk komt. De SotM sms-200 is dus een volwaardige muziekserver die ook andere Streamer in het netwerk kan voorzien van muziek.

Bediening van de netwerkspeler

Naast System Setup zijn er ook vijf andere tegels die instaan voor de feitelijke bediening van de netwerkspeler.  In de tegel MPD DLNA, kan de speler worden ingesteld voor een verscheidenheid van mogelijke apps. Elke gratis of betaalde app die DLNA ondersteunt, zoals Jriver, Bubble UPnP of Linn kazoo, kan dan worden gebruikt voor het selecteren en afspelen van muziek. Het maakt dus niet uit of je een iOS of Android mobiel apparaat gebruikt, voor beide systemen, zijn er tal van compatibele apps. Zelfs gebruikers van Ubuntu (Linux) staan met de Muziekspeler Player Daemon niet in de kou.

Voorstanders van het wat oudere Squeezbox vinden in de tegel Squeezelite een compatibel apparaat, een zegen voor vele veteranen die nog steeds gebruik maken van dit systeem ontwikkeld door Logitech.

Niet alleen de fans van nogal klassieke streaming oplossingen komen aan hun trekken bij de SMS-200, ook aan de nieuwe Roon software is gedacht. Roon heeft in zeer korte tijd een uitstekende reputatie opgebouwd onder de audiofielen. Bij Roon is men er steevast van overtuigd dat een audiofiele muziekspeler best kan worden opgedeeld in twee apparaten. Eén apparaat waar de archivering van alle muziekbestanden op gebeurt en een ander apparaat, een streamer (SMS-200) die instaat voor de overdracht van de digitale signalen aan een D / A  converter. Men scheidt dus de audio-uitgang van de CPU-intensieve taken en elektrische ruis van de computer.

SotM sms-200

Een andere audiofiele speler onder de vorm van HQPlayer NAA vinden we terug onder een tegel. HQPlayer is een hoge kwaliteits audio-speler voor Windows, Linux en Mac OS X. HQPlayer beschikt over diverse selecteerbare hoge kwaliteits upsampling en downsampling algoritmes evenals selecteerbare dither, noise shaping en modulator algoritmen. HQPlayer NAA kan appart gebruikt worden maar  ook in samenwerking met ROON.

Ook aan Apple fans is gedacht in de vorm van Shareport al ga ik daar in deze review niet over uitwijken.

Er is dus geen gebrek aan manieren om met de SotM sms-200 een muziek-signaal op te wekken, je kan het programma kiezen dat je persoonlijk het beste vind. De bediening is in contrast met andere complexe systemen erg gemakkelijk in gebruik. Hardware en software zijn uiteindelijk slechts een middel, wat uiteindelijk telt is de muziek die uit de luidsprekers komt. De SMS-200 speelt op een heel hoog niveau. Geen enkel frequentiebereik wordt benadrukt of benadeelt door de SotM sms-200, het is een heerlijk neutraal geluid. De gedetailleerde en fijne details in het hoge frequentiebereik zijn echt indrukwekkend. Vergeleken met een CD speler biedt de SotM sms-200 superieure resultaten, een beetje meer rust in het signaal, een paar meer details en een meer open geluid. Het afspelen van DSD-bestanden geeft een soortgelijke indruk. Voor een kleine 549 EUR krijg je een rasechte muziek computer die duidelijk gericht is op audiofiel geluid.

Een netwerkspeler voor individualisten.

SOtM doet met de SMS-200 de beleving van computer audio weer opleven. Door en door geoptimaliseerde technologie die de beste geluidsresultaten oplevert met de vrijheid om het apparaat naar eigen wens te bedienen. Een netwerkspeler voor individualisten.

 

Bewaren


Verkrijgbaar in onze shop!


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *