Anthem AVM 60 audio video processor

De Anthem AVM 60 audio video processor nader bekeken


Anthem AVM 60‘s nieuwste processor, de AVM 60, is gebaseerd op een geheel nieuw platform en kost een redelijke 4199 EURO. De AVM 60 is Anthem’s eerste 11.2 kanaal pre-pro die een volledige 7.4.4 (7 op oorhoogte, 4 subwoofers en 4 hoogte kanalen) ondersteund. De AVM 60 ondersteund Dolby Atmos en DTS: X, er zijn geen directe plannen voor Auro-3D.

Wanneer nieuwe technologieën zoals HDMI 2.0, HDCP 2.2, Dolby Atmos en DTS: X uitkomen, zijn high-end merken zoals Anthem meestal niet de eersten die ermee uitpakken … tot nu.

anthem avm 60

De AVM 60 is uiterlijk bijna niet te onderscheiden van de nieuwe MRX receivers van Anthem. De AVM 60 meet 43.8 cm B x 16.5 cm H x 36.5 cm D bij 9 Kg, is relatief licht, maar voelt heel solide aan en is stevig gebouwd. De achterzijde is goed ingedeeld, en het minimalistisch voorpaneel heeft slechts een paar knoppen voor toegang tot de belangrijkste functies en het navigeren in de menu’s.

Er zijn zeven HDMI-ingangen aan de achterkant en één aan de voorzijde. Er zijn twee parallelle HDMI-uitgangen, 1 HDMI-uitgang kan als Audio Return Channel worden gebruikt.

De indeling van het achterpaneel is identiek aan de huidige MRX x20 modellen. In plaats van luidspreker aansluitklemmen, beschikt de AVM 60 over gebalanceerde uitgangen.

Er zijn meerdere triggeruitgangen, optische en coaxiale outputs en digitale en analoge RCA inputs. In tegenstelling tot de andere modellen, heeft de AVM 60 geen on-board video-scaling of verwerking. Dit heeft vandaag de dag ook geen zin meer aangezien alle TV’s en projectoren over hun eigen beeldkalibratie beschikken.

anthem avm 60 achterkant

Toegegeven, de Anthem AVM 60 is niet zo aantrekkelijk als bijvoorbeeld de Onkyo PR-RZ5100 maar heeft toch een modernere uitstraling gekregen dan zijn voorgangers.

Onder de motorkap beschikt de AVM 60 over 4K en Ultra HD video en HDR en voldoet aan de laatste HDMI 2.0 standaard. De AVM 60 kan ook overweg met de allerlaatste audio-formaten, inclusief Dolby atmos en DTS:X. DTS Play-Fi zorgt er dan weer voor dat de AVM 60 kan worden opgenomen in een draadloos multi-room netwerk. Anthem’s boegbeeld op het gebied van receivers, de Anthem MRX 1120 is nagenoeg een kopie van de AVM 60, beschikt over dezelfde functionaliteit als de AVM 60 maar heeft daarbovenop 11 eindversterkers ingebouwd.

De audio-ondersteuning van de Anthem is indrukwekkend, Anthem’s focus is altijd audio kwaliteit boven kwantiteit geweest. Het hart van de AVM 60 wordt aangedreven door een quad-core DSP en premium 32-bit / 768 kHz D / A converters. Dankzij on-board Ethernet en Wi-Fi, kan u hi-res muziekbestanden naar de AVM 60 streamen via DTS Play-Fi. De AVM 60 is de eerste pre-pro die DTS hi-res muziek streaming-technologie ondersteund.

Wat opvalt bij de AVM 60 is zijn trouwe inzet aan digitale ingangen. Het analoge gedeelte is Spartaans en bepaalde gedateerde analoge in en uitgangen die u nog wel bij andere grote merken vindt zijn afwezig op de Anthem. Zo is er geen component video (geen verrassing daar), en alle XLR-ingangen (inclusief analoge stereo en AES / EBU) zijn ook weg. Voor mensen die beschikken over een high-end externe USB DAC uitgerust met gebalanceerde uitgangen is dit misschien een minpunt.

De Anthem AVM 60 is 500 EURO goedkoper dan de Anthem MRX 1120 receiver, maar uiteraard moet je de AVM 60 nog koppelen aan een eindversterker of eindversterkers naar keuze. De AVM 60 beschikt in tegenstelling tot de MRX 1120 over gebalanceerde eindversterker-uitgangen. Dit is een heel belangrijk gegeven daar gebalanceerde uitgangen (XLR) de beste ruisonderdrukking bieden. Er is bijzonder veel aandacht besteed om de AVM 60 voorversterker zo stil mogelijk te maken. De individuele onderdelen zijn van zeer hoge kwaliteit en zo ontworpen om het signaal zo puur mogelijk door te geven aan het volgende component in de keten. Één van deze componenten is een verbeterde analoog-digitaal omzetter met lagere ruis en een grotere bandbreedte ten opzichte van de MRX modellen. Voor de audiofiel die veel naar hoge-resolutie bestanden luistert is dit een grote bonus.

arc-microfoon-statief

Eén van de grootste troeven van de AVM 60 is zijn kamercorrectie systeem ARC. Anders dan bij de competitie word er bij de Anthem een kwalitatieve microfoon met kalibratie bestand en een microfoonstatief meegeleverd. Dat geeft meteen een professionelere indruk dan de goedkope plastieken meetmicrofoontjes die bij systemen zoals Audissey worden meegeleverd. De hoogte en de hoek van het microfoonstatief kan versteld worden. ARC is één van de meest uigebreide kamercorrectie systemen op de markt die u toelaat om de voor en na correctie van alle individuele kanalen te bekijken en zo nodig aan uw target curve aan te passen. Bovendien is ARC heel gemakkelijk in gebruik.

anthem arc

ARC-2 ondersteunt vier luidspreker profielen (tegenover twee in ARC-1). Met ARC-2 kan u een gedetailleerd rapport afdrukken van uw metingen en laatste configuratieinstellingen.
ARC-2 vereist een Windows of Mac computer met Windows Bootcamp om zijn berekeningen uit te voeren. ARC-2 is ongelooflijk snel, accuraat en levert één van de beste sonische resultaten die ik al heb gehoord in mijn demokamer.

anthem target

ARC corrigeert niets boven de 5 kHz. Volgens Anthem is dit omdat bij frequenties boven de 5 kHz, de microfoon directioneel wordt. Deze stelling word ondersteund door solide wetenschap. Onderzoeken onder leiding van Dr. Floyd Toole en van Harman International hebben aangetoond dat kamercorrecties alleen de lage frequenties moeten bevatten.

Sinds kort kan je ook ARC metingen uitvoeren met uw iOS-apparaat. Het is heel eenvoudig in gebruik maar vereist wel dat u beschikt over een speciale geijkte microfoon.

Om u te helpen bij het plaatsen van luidsprekers en subwoofers in uw kamer beschikt ARC over een Quick Measure functie. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze functie u een snelle, ongecorrigeerde visuele meting van de luidspreker die u wilt positioneren. Quick Measure werkt ook met meerdere subs. Nogmaals, dit is een slimme tool die je niet krijgt met vele andere kamercorrectiesystemen. Het is een handige manier om snel te zien waar u uw luidsprekers het beste plaats alvorens u kamercorrectie toepast. Dit geeft steeds de beste resultaten.

Een andere bijzondere functie van ARC is Room Gain. We zijn vertrouwd met een beetje extra bas dat versterkt word door de kamer. Zou ARC een volledig vlakke frequentierespons kalibreren dan zou de basweergave mager klinken. Met ARC Room Gain kan u uw huiscurve tot 6Db versterken om zo tegemoet te komen aan een Fletcher–Munson curve.

In vergelijking met onze huidige referentie processor, de Marantz AV8802A is er weinig dat de Anthem niet doet. Toegegeven de Marantz AV8802A beschikt over heel wat meer toeters en bellen en ziet er misschien wat minder Spartaans uit. Maar vertaald zich dat in een betere geluids en video kwaliteit? Kwa geluid hangt het van uw voorkeur af. De Anthem doet zijn werk en zet daarbij een stapje opzij om u te laten genieten van het bronmateriaal. Sommige mensen hebben liever een processor die een beetje meer schreeuwt om zijn kwaliteit uit te drukken. Kijk me aan, ik ben de beste. Ikzelf hou van de welluidendheid van de Anthem en zijn neiging om niet aan te zetten tot luistermoeheid. Voor diegenen die een “recht in het gezicht” presentatie verkiezen zou de Anthem op het eerste gezicht misschien te “zachtaardig” kunnen overkomen. Kwa beeldverwerking kan ik éénduidig zijn. Anders dan bij de Marantz AV8802A beschikt de Anthem over geen videoprocessoren, en dat zie je meteen, het beeld word één op één van je videobron weergegeven. Bij de Marantz , zelfs indien alle beeldverwerking word uitgezet is het alsof er een lichte waas over je scherm zit. Meer is minder…

De Anthem AVM 60 is een uitzonderlijk goed toestel. Zo goed als de betere stereo voorversterkers vandaag op de markt. Compromisloze audio en video kwaliteit gekoppeld aan één van de beste kamercorrectie systemen en compatibel met alle huidige geluids en video formaten.

 


Verkrijgbaar in onze shop!


Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *