SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer

Vergelijkende recensie over de SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer


Dit is een vergelijkende recensie over de SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer. Ik beschik al ruim 20 jaar over een thuisbioscoop, de nieuwste werd zo’n 5 jaar geleden ingericht op zolder waar ik de andere leden van het gezin niet stoor tijdens uitvoerige luistertests. Als recensent heb ik het geluk om subs te testen in mijn eigen luisterkamer en ze te vergelijken tegen mijn eigen spullen, en dat is niet min, de thuisbioscoop is immers uitgerust met 4 zelfbouw Stereo Integrity 18D2 gesloten subwoofers (48 cm drivers). De andere luidsprekers komen allemaal uit de Klipsch palladium reeks met uitzondering van de 4 Dolby Atmos overhead luidsprekers. Hiervoor werd gekozen voor 4 Klipsch CDT-5800-C plafondluidsprekers. Toegegeven in een dergelijke high-end set hadden 4 Klipsch PRO-7502-L-THX beter geweest maar dit was niet mogelijk ivm beperkte inbouwdiepte.

Veel subwoofers passeerden de revue maar tot nu toe kon geen enkele subwooferfabrikant me echt overtuigen in vergelijking met mijn eigen subs.

Op een dag werden er twee SVS PB16-Ultra (3499 EUR) en SVS SB16-Ultra (2799 EUR) geleverd…

SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer

De buitenkant van elke doos is voorzien van een gebruiksaanwijzing waaruit blijkt hoe je de subwoofer best uitpakt. De SVS SB16-Ultra kwam vrij gemakkelijk uit de doos maar de grotere, zwaardere SVS PB16-Ultra was een ander verhaal. Liefst twee sterke kerels waren nodig om dit enorme beest te bevrijden. SVS biedt twee uitvoeringen, een piano hoogglans zwart of zwart eiken fineer. Ik ontving de hoogglans versie, een goede keuze die ook mijn vrouw kon bekoren.

De fysica achter het creëren van diepe bas is een ingewikkeld proces, maar zowel de SB16 en PB16 zijn duidelijk bedoeld om zeer diep te gaan. Niet verrassend delen de twee subwoofers veel dezelfde of soortgelijke onderdelen. Als eerste hun enorme 16-inch drivers uit premium glasvezel composiet materiaal voor een optimale stijfheid-to-massaverhouding. Ze zijn voorzien van een 8-inch-edge gewonden spreekspoel, volgens SVS de grootste ooit ingezet in een consument subwoofer. Dergelijk grote spreekspoel in de motorstructuur laat toe dat de SB16 een 78mm piek-tot-piek uitslag kan bereiken. De PB16 heeft een 95mm piek-tot-piek Xmech excursie en een 82mm piek-tot-piek Xmax. Een dergelijk grote uitslag is werkelijk spectaculair!

Naast de grote drivers, kan veel van het gewicht worden toegeschreven aan de MDF constructie, die is dubbel uitgevoerd aan de voorkant en versterkt met inwendige verstevigingen om de driver te ondersteunen. Het laatste wat je wil is een kast die resoneert en daardoor je bas verpest. De twee subwoofers worden aangedreven door een 1500-watt continu-vermogen (en een geclaimde 5000-plus-watt piek dynamisch vermogen) Sledge klasse D versterker in combinatie met een 50-megahertz Analog Devices DSP-chip. De achterste controlepaneel van de subwoofers is vrij basic maar zijn voorzien van een aansluiting voor een afneembaar netsnoer, de aan / uit schakelaar, gebalanceerde XLR en single-ended RCA stereo / ingangen (en uitgangen zonder high-pass filters), plus een trigger ingang.

Er is een controlepaneel aan de voorzijde van elke sub, maar SVS geeft u ook twee andere controlemogelijkheden voor het maken van tweaks. De SB16 en PB16 word geleverd met een kleine IR-afstandsbediening maar ook een app uit de Play Store of iTunes zijn voorhanden zodanig dat u uw sub of meerdere subs doormiddel van een draadloze Bluetooth-verbinding met uw telefoon of tablet kan bedienen. Dit maakt van het instellen een briesje.

Naast het instellen van het volume, kan je met de app ook de Low Pass Filter, fase, polariteit en Room Gain Compensation (om opgeblazen bass in sommige kamers tegen te gaan) aanpassen. Een parametrische equalizer (PEQ), waarmee u de gewenste frequentie van het filter insteld (van 20 hertz tot 200 Hz) en bandbreedte (Q-factor) zijn voorhanden. Daarnaast zijn er drie door de gebruiker in te stellen presets (Movie, Music en Aangepast).

SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer

De bovenste voorkant van elke Ultra is voorzien van een schuin gevestigd LED-display en vier directe controles die in het geval je de kleine afstandsbediening of app niet meteen vind toch toelaten om de sub in te stellen. De goed omschreven handleiding loodst u makkelijk door alle instellingen. Elke sub heeft een afneembaar geperforeerd metalen rooster dat de woofer beschermt.

De gepoorte subwoofer PB16 heeft een voetafdruk die bijna 50 procent langer is dan de SB16, dat maakt zijn plaatsing in sommige interieurs iets moeilijker. Hij heeft uiteraard ook andere specificaties. De SB16 heeft een frequentieverloop van 16-460 Hz, ± 3 dB terwijl de PB16 kan worden getuned voor 15-280 Hz ± 3 dB in de standaardmodus (alle poorten geopend), 13-280 Hz ± 3 dB in uitgebreide modus (twee poorten openen) en 14-360 Hz ± 3 dB in gesloten stand (alle poorten toe).

Mijn thuisbioscoop is een erg moeilijke ruimte wat betreft de laagweergave, de ruimte is ondergebracht op zolder en door het gebruik van enorme dikke isolatie onder de pannen fungeert dit als een enorme basstrap die alle laag vanaf 60Hz opslorpt. Vandaar het gebruik van 4 grote 18 inch zelfbouw subwoofers om de ruimte onder druk te zetten. Voor deze review worden de zelfbouw subs aan de kant gezet en we gaan over tot de dagorde, het testen van de gesloten subwoofer SVS SB16-Ultra en gepoorte PB16-Ultra.

Het testen van twee verschillende subwoofers tegelijk is geen gemakkelijke klus, maar met dubbele outputs uit mijn pre / pro, de Anthem AVM 60 ( hier getest ) was ik in staat om elke sub individueel te kalibreren en handmatig één voor één uit en in te schakelen tijdens het testen. Het instellen van de 2 subwoofers was kinderspel doormiddel van de Anthem ARC kamercorrectie en binnen een mum van tijd vertoonden beide subwoofers een vlakke frequentierespons.

Hoe laag kan je gaan?
Gewapend met een arsenaal aan filmtittels wou ik zien hoe diep elk van deze subs kon gaan. Ik begon met Tron, een film met bas die je niet alleen kan horen maar ook kunt voelen. Te beginnen met de SB16 was ik verrast dat de ondervloer van mijn luisterruimte zoveel trilde. Toegegeven, de specificaties laten weten dat SB16-Ultra tot 16 Hz kan dalen, maar de in-room reactie gaat waarschijnlijk zelfs nog lager. Ik had dezelfde indruk met de gepoorte PB16-Ultra wanneer de poorten volledig werden afgesloten, maar met twee of meer van de poorten geopend was ik nog meer geschokt over hoeveel energie er werd verplaatst.

Een andere grote laagfrequente test van de Dolby Atmos track op de UHD Pacific Rim Blu-ray, elke stap van de grote reus kan je voelen tot in je botten. Beide subwoofers slagen deze test met vlag en wimpel, ongeacht de configuratie.

Een andere kaskraker, Mad Max, beide SVS subs zijn op maat gemaakt voor dit soort van films. De kinetische energie bereikt oorverdovende niveaus. De vloer schudde genadeloos en het voelde alsof het huis aan de funadamenten aan het afbrokkelen was. Toen ik even twee etages naar beneden ging om wat te gaan drinken stelde ik vast dat de ramen in de leefruimte trilden op de beat van de subs.

SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer

Ik heb de neiging om mijn subs ongeveer 4 tot 5 dB luider te zetten ten opzichte van de andere kanalen maar bij de PB16-Ultra is dit een beetje te overweldigend. Dit werd snel opgelost door met de IR-afstandsbediening of app hetb aantal decibels een beetje te verlagen. De muzikaliteit van beide subwoofer verbaasde me ook bij muziek. De ingenieurs van SVS hebben enorm mooi werk geleverd, deze monster subs kan je in alle scenario’s inzetten.

Ik heb beide subwoofers gedurende meerdere dagen uitvoerig getest met zowel film als muziekmateriaal en ben tot de conclusie gekomen dat ik heel erg hou van de SB16 gesloten subwoofer en zeker bij muziek. Bij films gaat mijn voorkeur dan weer uit naar de PB16 met één gesloten poort (uitgebreide modus) bij bas intensieve scenes. De gepoorte PB16-Ultra deelde rake klappen uit in deze configuratie. begrijp me niet verkeerd, de SB16 en andere configuraties van de PB16 waren zeker niet zwakker maar zo geconfigureerd leverde de PB16 de beste prestaties met zijn grotere kast en uitgebreide frequentie respons.

Ik genoot van de SB16-Ultra en PB16-Ultra. Ik hou enorm van goede bas en de twee broers leverden dit uitmondig. Als ik zou moeten kiezen tussen één van hen dan zou ik in mijn luisterruimte voor de SB16 kiezen. Om specifieker te zijn, 4 stuks gezien mijn moeilijke ruimte. De SB16 leverde veel punch in het laag, de PB16 had nog een beetje meer ultra laag impact. De SVS Android en Apple app zijn ook enorm handig in gebruik. Het instellen van beide subs is kinderspel en kan nu vanuit je luie zetel.

Als je echt van bas houd dan moet je zeker één van deze jongens in huis halen. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat ze zijn vervaardigd om te concurreren tegen subwoofers die het viervoudige kosten.


Verkrijgbaar in onze shop!


Bewaren

Bewaren

2 reacties op “SVS SB16-Ultra en SVS PB16-Ultra Subwoofer

  1. lorenzo zegt:

    Hoi Mike,

    wat leuk om te lezen. Vraagje, heb jij ook ooit subs van Adam getest, de Sub 15bvb? Zo ja, hoe verhoudt die zich met SVS? Dank voor uw bericht.

    Groetjes
    Lorenz0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *